Letošní doba stvoření

Doba stvoření je nově vznikající liturgická doba, která se poprvé začala slavit v roce 2000 v Austrálii, slavení se rychle rozšířilo do Evropy, v roce 2007 se k němu přihlásila Světová rada církví a od roku 2019 její slavení naléhavě doporučuje papež František.

„Každý rok od 1. září do 4. října se křesťanská rodina spojuje k této celosvětové oslavě modliteb a jednání na ochranu našeho společného domova. Je to zvláštní období, kdy oslavujeme Boha jako Stvořitele a uznáváme stvoření jako božský pokračující akt, který nás vyzývá k lásce a péči o dar všeho stvořeného. Jako Kristovi učedníci z celého světa sdílíme výzvu k péči o stvoření. Jsme spolutvůrci a součástí všeho, co Bůh stvořil. Naše blaho je provázáno s blahem Země.“ (citováno z letošního Průvodce slavením doby stvoření, který si můžete prohlédnout zde)

Papež František vydal k letošní době stvoření následující pozvánku:

„Přes všechny pokusy popírat ji, skrývat ji, zamlčovat či relativizovat, změna klimatu je zde a její příznaky jsou stále zřetelnější. V posledních letech jsme stále častěji svědky extrémních povětrnostních jevů, častých období neobvyklých veder, sucha a dalších výkřiků, jimiž Země protestuje, jež jsou jen několika hmatatelnými projevy tiché nemoci, která postihuje všechny. […]
Prosím všechny, aby doprovázeli tuto pouť smíření se světem, který je naším domovem, a pomohli jej učinit krásnějším.“

Přejít nahoru