Velikonoce u sv. Vojtěcha

Bratři a sestry, milí přátelé od sv. Vojtěcha,

 

o letošních Velikonocích se sice nemůžeme fyzicky sejít v našem kostele, můžeme však být spojeni v Duchu svatém, který je prvním darem Zmrtvýchvstalého Pána, a ve vytrvalé modlitbě.

 

1)      Zvu vás všechny k duchovní účasti na velikonoční liturgii, jak ji budeme skromně slavit v kapli semináře.

Zelený čtvrtek: čtvrtek 9. 4. Mše svatá na památku Večeře Páně s adorací v Getsemanech – od 20:00,

Velký pátek: pátek 10. 4. Modlitba kajících žalmů – od 12:00, Křížová cesta – od 15:00, Velkopáteční obřady – od 20:00

Zmrtvýchvstání: Vigilie v neděli 12. 4. – od 04:00 (nad ránem)

Časy bohoslužeb byly oproti obvyklému svatovojtěšskému rozvrhu upraveny, a to s ohledem na rytmus směn naší dobrovolnické služby – děkujeme za pochopení.

 

2)      Kostel sv. Vojtěcha bude ve Svatém týdnu otevřen ve středu (17:30 – 18:30)na Bílou sobotu (9:30 -11:30)o Neděli Zmrtvýchvstání  (9:30 – 11:30). V uvedeném čase je vždy k dispozici jeden z kněží: v rámci individuálního kontaktu je možné požádat o svátost smíření, pomazání nemocných a o podání eucharistie. K dispozici máme v kostele také roušky na rozdávání. Jen naléhavě prosíme, abyste se neshlukovali u vchodu do kostela a, pokud je potřeba chvíli počkat venku, abyste se rozešli k malé procházce do okolí.

 

3)      Povzbuzujeme Vás také k modlitbě v rodinách! Nezůstávejte, prosím, jen u pasivního sledování televizních přenosů, ale s odvahou a vynalézavostí si připravte každý velikonoční den skutečnou společnou modlitbu doma. Výbornou inspirací jsou krátká videa, která připravil P. Radek Tichý – najdete je na webu liturgie.cz v článku „Videa – domácí velikonoční liturgie“ nebo rovnou na odkazu https://www.youtube.com/playlist?list=PL6dBz715fiA2MfPGplTs1Zcto1xbWarrY. To je také důvod, proč jsme se nakonec rozhodli nerozšiřovat dále nabídku on-line bohoslužeb ještě o přenos z našeho kostela.

 

4)      V předvečer Neděle Zmrtvýchvstání a o následující velikonoční noci (od večera Bílé soboty) zapalte v oknech svých domovů svíčku a postavte k ní obraz našeho Pána Ježíše Krista. Je to starobylý zvyk, který má letos význam větší než jindy a k jehož obnovení nás aktuálně zvou jak naši biskupové tak Ekumenická rada církví:  https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/200406velikonocni-vyzva-ceske-biskupske-konference-a-ekumenicke-rady-cirkvi.

 

5)      S ohledem na velmi omezené možnosti osobního kontaktu s kněžími, zvažte odložení svátosti smíření na pozdější dobu, až budou přísná opatření uvolněna – mohlo by se totiž stát, že pro nával těch, kteří se přijdou vyzpovídat spíše jen „ze zbožnosti“, se ke knězi nedostane člověk ve vážné duchovní nouzi.  Naši biskupové připomínají, že velikonoční zpověď je možné vykonat kdykoliv v okruhu postní a velikonoční doby (http://www.liturgie.cz/clanky/a/velikonoce-2020-vademecum-pro-kneze). K přemýšlení o tématu lítosti a odpuštění nám může posloužit následující článek: https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/200318jak-je-to-nyni-se-svatosti-smireni-inspirace-ze-slovenska.

 

6)      Připomínáme, že osobní kontakt s kněžími je bez obtíží možný, pokud se ocitnete v situaci opravdové duchovní nouze – jsme vám k dispozici! Vaši P. Jan Kotas (tel. 608/208725) a P. Christian

 

Ze srdce vám všem přejeme a vyprošujeme požehnané svátky Ježíšova Kříže a Zmrtvýchvstání!

 

Vaši P. Jan, P. Christian, jáhen Martin